FAQ

Logische vragen over het kinderboek en theaterstuk ‘Iedereen heeft een roodroze hart’
 1. Hoe is dit idee ontstaan? De auteur en scenario-schrijver Claudia Koole deed in 2017 mee aan de verkiezing Decade Innovation Award. Ze werd genomineerd voor haar ‘Campagne Allemaal Roze Harten’ en wilde met een drieluik (docu, kinderboek en teaser voor SIRE) laten zien dat racisme en ongelijkheid lijden in stand houdt, omdat we als mensen allemaal eenzelfde kleur hart dragen waar liefde doorheen stroomt. Zie de volgende link voor haar nominatie: https://www.decadeinnovationaward.nl/inzending/campagne-allemaal-roze-harten Haar credo ‘Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden’ sloeg aan. Tijdens het gala in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam werd duidelijk dat het kinderboek er moest komen. Er werd geuit dat hier grote behoefte aan is. 
 2. Wie werken aan dit project? Achter het project ‘Iedereen heeft een roodroze hart’ zit een team van professionals. Illustrator en grafisch vormgever van het kinderboek is Marly Mulders. Tijdens haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg creëerde ze als afstudeerproject een kinderboek. Ze vindt het leuk om nu wederom een kinderboek te illustreren en vorm te geven. David Koetsveld van United Roosendaal is een professional op het gebied van communicatie en print. Public Relations, begeleiding distributie en drukwerk is als een parel in zijn handen. Jos Schievelt is niet zomaar een regisseur. Zijn Theaterschool Josjes heeft reeds jarenlang aangetoond dat zijn regie en producties erg goed uit de verf zijn gekomen. Zijn creative mindset als duizendpoot met know-how wordt zichtbaar in zijn producties. De auteur Claudia Koole is een gediplomeerd scenario-schrijver en heeft in 2017 de opleiding IRJ onderzoeksjournalistiek afgerond aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen, België. Achter de schermen zijn er ICT-werkzaamheden die door Thea van Dijk en haar bedrijf Diamond Life School en Geluk.online worden verricht. 
 3. Voor wie is het kinderboek bestemd? Het kinderboek is voor de bovenbouw op basisscholen geschreven, maar is ook voor jongvolwassenen en volwassenen bestemd. Het draagt de intentie om kinderen te laten zijn waar ze zich gelukkig bij voelen. 
 4. Voor wie is het theaterstuk bestemd? Kinderen, leerkrachten, families, collega’s, bedrijven, de overheid, semi- en non-profit organisaties; eigenlijk iedereen die naar een leuk theaterstuk met inhoud wil gaan kijken waarover een poos nog wordt gesproken. 
 5. Gaat het over het Sinterklaasfeest? Nee en ja. Nee, omdat Sint Nicolaas niet wordt genoemd in het boek en daarmee ook niet zijn Pieten. Een surprise in de klas kan voor elk onderwerp in het jaar worden gehouden. In Nederland is het een traditie om surprise te houden in de periode van het Sinterklaasfeest en het kerstfeest. Het is daarom toepasselijk om de theateruitvoering in deze periode te houden. Sint Nicolaas en zijn Pieten worden niet genoemd in het boek, omdat het niet de intentie is om polarisatie op te roepen. Het verhaal in het kinderboek en op toneel gaat over de taal van de liefde die wordt gedeeld en gesproken door zichzelf te zijn. 
 6. Wat is het doel van het verhaal in het kinderboek en op toneel? Er is te veel ongelijkheid in de wereld en te veel mensen worden dagelijks gekwetst om wie ze zijn en wie ze willen zijn. Het verhaal laat zien dat mensen eenzelfde kleur hart dragen. De buitenkant in kleur, kleding, achtergrond, cultuur en interesse is niet aan de orde als er naar liefde wordt gekeken. Liefde verbindt en versterkt. Het is tevens het doel van het verhaal om kinderen te laten zijn wie ze zijn. De YouTube weergave Heartbeat van UNICEF waarop wordt gedanst tijdens het supriseverhaal is https://www.youtube.com/watch?v=gppciqdqY8U 
 7. Wat betekent het roodroze hart eigenlijk? Dit roodroze verwijst naar de fysieke kleur van een menselijk hart. De boodschap hierbij is: welke (huids)kleur je ook draagt, wat voor kleding je ook aantrekt en wie je ook wilt zijn om jezelf te zijn, uiteindelijk heeft iedere mens eenzelfde kleur hart dat in staat is om goedheid en liefde door te geven zonder schade en lijden achter te laten.
 8. Waarom is de Agenda 2030 van de Verenigde Naties erbij betrokken? Nederland is een lidstaat van de Verenigde Naties en heeft zich gecommitteerd aan de Agenda 2030 met 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, ook wel Global Goals en Sustainable Development Goals (SDGs) genoemd om op te komen en te werken aan een betere wereld dichtbij en ver weg. Eén van de SDGs gaan over gendergelijkheid (SDG 5) en minder ongelijkheid (SDG 10). Deze SDGs zijn primair bij het kinderboek betrokken om aan te geven hoe belangrijk het is om te kunnen zijn wie je bent of wie je wilt zijn om vervolgens het beste van jezelf aan de wereld te geven. 
 9. Waar wordt het theaterstuk uitgevoerd en wanneer? Eind 2020 stond het theaterstuk gepland in het Zuiden van Nederland. Door de coronapandemie zijn de plannen in het water gevallen. Een theatervoorstelling is nog niet van de baan, maar moet worden uitgesteld tot er een vaccin is tegen corona en theateropvoeringen weer aan de orde mogen zijn. 
 10. Hoe kunnen extra kaartjes gekocht worden voor het theaterstuk? Dit wordt bekend gemaakt als het theaterstuk bekend is na de coronapandemie.
 11. Waar kan ik het boek bestellen en wat kost het boek? Het boek is te bestellen via de uitgeverij. Een bericht aan contact@uitgeverijprospera.nl is voldoende. Of het boek uit voorraad geleverd kan worden, wordt direct meegedeeld. De vaste boekenprijs is € 17,50 voor het kinderboek. Met de speciale boekenlegger Hartje die kan staat kost het boek € 19,95. 
 12. Hoe kunnen basisschoolkinderen zich aanmelden voor de audities? Deze informatie kan worden gegeven als de coronapandemie onder controle is en er audities gehouden mogen worden met kinderen voor opvoering in  theaters.  
 13. Wat kan ik als organisatie doen om ‘Iedereen heeft een roodroze hart’ te helpen? Gemeenten4GlobalGoals worden opgeroepen om hun basisscholen een exemplaar van dit kinderboek te verstrekken, omdat het voor meerdere jaren toepasbaar is en de bewustwording van Global Goals wordt vergroot. Vanuit dit kinderverhaal, dat een voorbeeldfunctie draagt en actueel is om nagespeeld te worden, kan worden gewerkt aan een betere wereld met gelijkheid en eenheid. 
 14. Wat als het crowdfundproject niet slaagt? Dit is inmiddels gebeurd door de coronacrisis. Noodgedwongen moest het project worden verkleind en de uitvoering in de klas of binnen een groep moest corona-proof worden opgesteld. Dit is inmiddels gebeurd. De eerste exemplaren worden uitgereikt op de Vlaggendag 2020 op 25 september, gelinkt aan SDG Action Day wereldwijd op deze dag. 
 15. Blijft dit verhaal in Nederland? De start is in Nederland, omdat het verhaal ‘Iedereen heeft een roodroze hart’ is geschreven in Nederland als lidstaat van de Verenigde Naties. Maar de Verenigde Naties kennen zo’n 193 lidstaten. Eerlijk is eerlijk: iedere auteur droomt ervan dat haar of zijn verhaal in zo veel mogelijk landen terechtkomt. Voor het kinderboek ‘Iedereen heeft een roodroze hart’ geldt dat het op elke basisschool terecht kan komen, in elke lidstaat van de VN en in combinatie met de Agenda 2030, want wat is er leuker dan een surprise houden in de klas waarbij je je mag verkleden zoals jij het wilt? Het is voor ieder kind goed om zichzelf te kunnen zijn opdat het de beste kwaliteiten en skills vanuit goedheid en liefde kan delen met en in de wereld. 
 16. Wat heeft het Koninklijk Huis met dit onderwerp te maken? In september 2019 sprak Koning Willem-Alexander bij de Verenigde Naties in New York over onder meer de ongelijkheid in de wereld. Zijn toespraak is terug te zien op: https://www.koninklijkhuis.nl/documenten/toespraken/2019/09/25/toespraak-koning-willem-alexander-tijdens-een-bijeenkomst-over-de-sustainable-development-goals-sdgs-new-york Zijn laatste zin is zelfs: “And we should not forget that the overall principle of this agenda is Leaving No One Behind.” Dit betekent: En we mogen niet vergeten dat het algemene principe van deze agenda is dat we Niemand Achter Ons Laten.