Over de auteur

“Ons hart heeft dezelfde kleur om liefde en goedheid te ervaren en door te geven. Het jasje aan de buitenkant verandert dat niet.”

De auteur over het kinderboek ‘Iedereen heeft een roodroze hart’: 

Claudia Koole: “In mijn kindertijd en tienerjaren heb ik ongelijkheid ervaren in voor mij bekende kringen. Aan de ene kant werd er regelmatig gezegd tegen mij, ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, en aan de andere kant was ik het kind van gescheiden ouders dat in een rijtjeshuis woonde. Op de loondienst werkvloer was ik, door mijn onzekere en timide houding, een prooi voor liefhebbers van macht met scoringsdrang. Ik was zoiets als ‘de zwakste schakel’. Ik werd heen en weer geslingerd in verschillende werelden en wist niet meer wie ik was. In mijn twintiger jaren heb ik een persoonlijkheidscrisis doorgemaakt, omdat ik zowat half was opgegeten door onzekerheid, angst om mezelf te zijn en ik soms niet meer wist hoe ik me moest gedragen. Vele jaren later ben ik het publieke beroep gaan doen waar ik altijd zo bang voor was. Ik ging werken voor de media, in de ruime zin van het woord van theater tot film en werd journalist voor regionale media. Ik ben ervoor gaan leren en de praktijk heeft me verder gebracht. Van mijn moeder heb ik altijd liefde ontvangen. Zij heeft me gerespecteerd zoals ik ben, maar zij zag al die tijd met lede ogen aan hoe minderwaardigheid ons leven bepaalde. Ze zei zelf daarom vaker ja als ze nee bedoelde en het lied ‘Ben ik te min’ van Armand staat nog steeds in mijn geheugen gegrift. Die ongelijkheid mag er niet zijn. Geen minachting, geen kwetsingen, geen pijn aan het lichaam en in het hart en geen verwarring in het hoofd. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn om talenten te ontwikkelen en dienstbaar te zijn aan het leven, uit mededogen en met begrip voor elkaar. Wie goed doet, goed ontmoet. Daarom deed ik mee aan de verkiezing Decade Innovation Award in 2017 waarvoor ik werd genomineerd. Toen was dit kinderboek al geboren, maar zag het daglicht nog niet. Nu is dat anders. Het kinderboek is reeds op basisscholen en in (school)bibliotheken in Nederland. Als scenario-schrijver heb ik inmiddels het script geschreven voor een theaterstuk dat geregisseerd wordt door een professional en uitgevoerd wordt in Theater De Kring in Roosendaal eind 2021. Tegen ieder kind dat te maken heeft met onzekerheid en angst zou ik willen zeggen: ‘Doe waar je van droomt. Luister niet altijd naar anderen tenzij het goede tips zijn. Zorg ervoor dat je geen schade of pijn achterlaat bij anderen en geniet van andermans talenten.’ Ik heb moeten strijden voor gelijkheid en heb het overwonnen door een weg te kiezen die bij mij past, ongeacht wat anderen ervan vonden en vinden. Op de dag van vandaag geniet ik van goede contacten die ik vasthoud, met mensen waar ik van houd, en ik waardeer oprecht al hetgeen waaraan ik mag meewerken. Ons hart heeft dezelfde kleur om liefde en goedheid te ervaren en door te geven. Het jasje aan de buitenkant verandert dat niet.”

Claudia Koole leest voor uit haar kinderboek op Basisschool Wereldwijs, De Rode Bosbes in Drunen, gemeente Heusden